top of page
  • Foto van schrijverMerel Tindemans

Anders en buiten de kaders, maar toch vergoed worden!

Als je mijn social media en website hebt bekeken, valt je direct op dat ik ‘anders’ ben dan de meeste hulpverleners. Buiten de kaders en werkwijze van de reguliere hulpverlening en toch word ik vergoed. Dankzij mijn diploma’s SPW, Pedagogiek én SKJ-registratie voldoe ik aan de eisen van een vakbekwaam jeugd- en gezinsprofessional. Ik heb tijdens mijn studie, stages en werkplekken enorm veel geleerd. Echter zat dit reguliere jasje mij toch niet zo lekker. Niet alléén regulier in ieder geval.


"Het alternatieve" zoals dit genoemd wordt in onze maatschappij, is wie ik ben en hoe ik leef: intuïtief, holistisch, energetisch en spiritueel. De kennis vanuit mijn studie en werkervaring zit in mijn rugzak en neem ik ook mee. Deze combinatie biedt m.i. net even wat meer, het gaat een laagje dieper. Deze diepgang werkt twee kanten op en vult elkaar mooi aan.


Wat houdt "anders" in?

Holistisch betekent dat je hele systeem invloed op elkaar heeft: je gedachten, gevoel, emoties en lichaam. Het gaat goed met ons als dit in balans is.

Wanneer je dus emotioneel niet zo lekker in je vel zit (bijvoorbeeld omdat je je onzeker voelt, gepest wordt, in een scheiding zit, ruzie hebt, ergens bang voor bent, e.d.) kan het zijn dat je hier ook een lichamelijke reactie op krijgt: hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, e.d. Je gedachten gaan met je aan de haal en zo is je hele systeem met elkaar verbonden.


Je gevoel en energie spelen zo'n grote rol in je gemoedstoestand, groei en ontwikkeling!

Ik geloof dat je bepaalde problemen niet alléén kunt oplossen door helpende gedachten aan te leren. Alleen een gesprek met je hoofd is m.i. niet voldoende. Soms weten we wel dat iets irrationeel is, maar gaat ons gevoel niet mee. We kunnen niet alles rationeel verklaren en daarmee verhelpen. Daarin miste ik het energetische: je gevoel, emoties en intuïtie. Om deze reden ben ik mij ook gaan bijscholen in de alternatieve hulpverlening: o.a. de opleiding tot energetisch kindercoach.


Hoe ziet dit er praktisch uit

Regulier, alternatief en creatief"

Dit benoem ik regelmatig op mijn social media, maar hoe ziet zo'n sessie er dan uit?

Iedereen is anders, iedere hulpvraag is anders en ook iedereen met een zelfde diagnose is anders. Hierbij een paar voorbeelden van hulpvragen en hoe zo'n sessie eruit ziet:


Voorbeeld 1.

Een meisje van 15 jaar heeft last van onzekerheid en faalangst. Ze heeft buikpijn klachten en piekert veel. Haar zelfbeeld is negatief. Ik help haar zowel met haar gedachten, haar gevoel, als op energieniveau. Zo hebben we coachende gesprekken, wandelend in het bos. Hierin bespreken we situaties die zijn gebeurd en welke (gedachte)patronen we herkennen. Soms heb ik een opdracht voor haar zoals het schrijven van een brief aan jezelf of een positief dagboek. We doen EFT (emotional freedom technique). Ze vindt de energetische ondersteuning ook een fijne aanvulling. Bijvoorbeeld een ondersteunende edelsteen, een bepaalde olie en handopleggingen om wat meer rust in haar hoofd en lichaam te krijgen.


Voorbeeld 2.

Een jongen van 7 jaar is gediagnosticeerd met autisme. Zijn informatieverwerking is vertraagd. Verbaal is hij sterker dan performaal: Hij kan zichzelf goed verwoorden, echter heeft hij meer tijd nodig bij taken met ruimtelijk inzicht en organiseren. Hierdoor wordt hij overschat. Sociale omgangsnormen voelt hij niet goed aan. Wanneer een situatie anders verloopt dan hij in zijn hoofd heeft, kan hij zijn emoties moeilijk reguleren.

Bij deze jongen combineer ik creatieve opdrachten: visueel maken werkt namelijk erg goed. Hij kan dit plaatje dan voor zich zien en dit wordt beter verwerkt in zijn brein. We maken situaties inzichtelijk die onduidelijk zijn. Dit doen we middels de methode "Geef me de 5". Duidelijkheid biedt rust en veiligheid. Soms doen we een lichaamsgerichte oefening, vanuit mijn "Rots en Water" ervaring. Per week bekijken we wat er op dat moment speelt en wat nodig is tijdens onze sessie.


Voorbeeld 3.

Een vrouw van 40 jaar is alleenstaande moeder van 3 kinderen. Ik begeleid zowel haar als haar 3 kinderen. De moeder bied ik voornamelijk een luisterend oor en opvoedingsondersteuning. Haar drie kinderen hebben alle drie een andere persoonlijkheid, hulpvraag en andere behoefte aan benadering. Bij de jongen van 16 jaar ben ik er voor hulpvragen m.b.t. z'n identiteit en geaardheid. We combineren gesprekken en sociaal-emotionele oefeningen.

Het meisje van 11 jaar ondersteun ik bij de overgang van basisschool naar de middelbare, en ik ondersteun bij haar stemmingswisselingen (beginnende puberteit). Bij haar werken systemische tafelopstellingen goed (met playmobil poppetjes) . Ook energetische ondersteuning werkt goed bij haar intense emoties en soms onzekerheid.

Het meisje van 9 jaar is hooggevoelig en neemt meer waar dan haar gezin en klasgenoten. Hierbij zet ik mijn ervaring in op spiritueel vlak. Ik ben er vooral voor haar, laat haar voelen dat ze niet de enige is die dit zo ervaart. Ik help haar hoe ze prikkels van anderen kan onderscheiden van haar eigen energie. Hoe ze zichzelf kan 'schoonmaken' van deze energie en in haar kracht kan staan.


Voorbeeld 4.

Ik begeleid een vrouw van 53 jaar met plannen, organiseren en structureren van haar dag en week. Ze heeft autisme en ADHD. We maken alles overzichtelijk, beheren haar agenda. Kijken naar de energiebalans tussen inspanning en ontspanning, geven en ontvangen. Heel pragmatisch en duidelijk, overzicht creëren in haar agenda én hoofd!


Het energetische is niet mijn enige werkwijze.

Het kan supergoed werken bij opgekropte emoties zoals boosheid, verdriet en angst. Bij onzekerheid, faalangst, gebrek aan mildheid en zelfliefde. Of wanneer praten lastig is.

Maar er moet zéker gekeken worden naar de oorzaak. Ligt onder die woedeaanval een behoefte aan meer duidelijkheid en structuur (bv. vanwege autisme)? Dan kan het energetische de woedeaanvallen niet verhelpen. Is er nog sprake van een onstabiele thuissituatie bv. bij een (vecht)scheiding? Dan kan het energetische voor iets meer rust en verwerking zorgen, maar dit lost niet alles op.

Vandaar mijn combinatie in werkwijze. Ik combineer mijn kennis in het reguliere én alternatieve. Luister naar mijn intuïtie en wil van mens tot mens samen kijken wat er nodig is én hoe we dit aanpakken. (Merk je dat ik het woord cliënt bijna niet noem? Dit probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Vind het niet zo’n lekker woord. Onpersoonlijk).Ik geloof in een wisselwerking.

De wisselwerking van werkwijze, én de wisselwerking in het contact tussen hulpverlener en zorgvrager. Met op nummer 1 de vertrouwensband: 'Er zijn' en 'echt zijn' vind ik belangrijk. Verder speelt de samenwerking een grote rol. We bereiken het meest samen als er openheid is vanuit beide kanten. Ik reik tools aan, één of twee keer per week. Ik kan de klachten niet alleen oplossen, dit gaan we samen aan.


Kenmerkend dus voor mijn werkwijze is de combinatie:

  • Regulier: wetenschappelijk onderbouwd.

  • Alternatief: intuïtief, holistisch, energetisch en spiritueel.

  • Creatief: andere delen van je brein aanspreken, visueel, spelenderwijs en ontspannend.

Op mijn website vind je foto's met voorbeelden van mijn werkwijze. Wanneer je me volgt op social media zie je ook regelmatig iets voorbij komen.


Liefs, Merel

216 weergaven

Comments


bottom of page